Fotografia d’ocells I: com etiquetar les fotografies d’ocells
Fotografia de natura és la que fem mentre passegem pel camp i veiem paisatges, arbres, plantes, flors i alguns animalons, i els fem la foto. Un xic diferent dins de l’especialitat és la fotografia d’ocells, ja que aquests són més inquiets i, a sobre, volen; són els que tenen dos peus i dues ales, i que sovint trobem dalt dels arbres o dins de l’aigua.
La fotografia d’ocells vol, potser, un xic més de coneixements, vol donar a saber el que retrates, i això no és fàcil, tenint en compte que hi ha més de 9.500 espècies d’ocells a tot el món; per sort a Europa només n’hi ha unes 650. Saber-ne el nom és important.
Sabem que fem fotografies a un tigre, però segurament ignorem que hi ha sis subespècies de tigres, i en el fons ens és igual. El cas dels ocells no és el mateix, fem una foto a un pardal i és important quina espècie de pardal és: un de comú, un xarrec o un altre, i en el cas de ser un martinet, de martinets, bernats o agrons n’hi ha a tot el món 17 famílies i 62 espècies.
La solució és disposar d’una bona guia d’ocells per identificar l’au observada. Ha de ser una guia dibuixada, que, si pot ser, en tingui marcats els trets diferencials; d’aquesta manera és bastant senzill identificar l’espècie. Mai agafeu guies on la imatge de l’ocell és una fotografia, no cal que us digui com pot variar un color segons la llum. En totes elles hi ha el nom, sovint en diferents idiomes, a més del científic. El millor és tenir-ne una de la zona que visites, jo en faig servir una que contempla tot Europa i el nord d’Àfrica, i també Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears, de Lynx Edicions, i Guia de camp dels ocells a Catalunya, d’Ediciones Omega.
No cal ser un expert, i si convé fem preguntes. Ara tot és més senzill: pots ensenyar la fotografia.
De manera que si volem exposar o publicar les nostres imatges d’ocells, cal posar-ne el nom (la denominació científica no és indispensable, però és important) i l’indret on s’ha fet la fotografia, així com la data. Per exemple: Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) – Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Girona) – Desembre 2022.
En propers números de la revista us exposaré altres qüestions sobre la cacera fotogràfica d’ocells.