Associació fotogràfica del barri del Poblenou de Barcelona
Associació fotogràfica del barri del Poblenou de Barcelona
Secció Món fotogràfic
Història de la fotografia: els orígens
L’origen de la fotografia, a través dels reptes tècnics superats per aconseguir registrar imatges.
Psicologia del color. Goethe versus Newton (o no)
La psicologia del color estudia l’efecte dels colors en la percepció i el comportament humans. El color té una significació cultural i sensorial, més enllà de la purament estètica; també a l’hora de fer fotografies.
Joana Biarnés, trencant esquemes
Recorregut per la trajectòria professional i humana de Joana Biarnés (1935-2018), una de les primeres dones fotoperiodistes del país.
N’hi ha de tots colors
Un breu recorregut pel funcionament del sistema visual humà i els seus paral·lelismes amb el de la càmera, i una pinzellada als aspectes bàsics de la teoria del color.
Història de la fotografia II: les primeres càmeres
Una panoràmica de l’evolució de les tendències dominants en el mercat de les càmeres i d’aquelles que són una fita en el progrés de la fotografia.
René Burri
René Burri, eminent fotògraf i realitzador, va ser testimoni dels esdeveniments més importants del segle XX. La càmera va ser la seva vareta màgica per experimentar.
Pedro Murillo Loras, fotògraf de natura
Un tast d’aquest excepcional fotògraf de natura, especialista en ornitologia i entomologia.
Les fotògrafes pioneres
Després de ser poc menys que ignorades durant el primer mig segle de la història de la fotografia, la darrera dècada del segle XIX es produeix una eclosió de dones fotògrafes.
Colors càlids i freds: psicologia, simbolisme, significat
Anem més enllà del concepte de colors càlids i freds i aproximem-nos a la seva psicologia, simbologia i significat com a factors a tenir en compte en l’àmbit de la fotografia.
Harry Gruyaert
Harry Gruyaert és un fotògraf belga que destaca pel tractament magistral i innovador del color i de les ombres.
David Hamilton
L’ascens i la caiguda de David Hamilton, fotògraf de gran èxit comercial a les dècades dels setanta i vuitanta pels seus retrats d’adolescents nues i seminues.
El respecte, l’ètica i l’estètica
Una crítica a la fotografia oportunista d’éssers vius que prima l’estètica per sobre de la ètica.
Pedro Murillo Loras: fotografia de natura des dels ‘hides’
El fotògraf de natura Pedro Murillo ens parla sobre la importància dels “hides” per experimentar amb la fotografia de natura.
Corrents fotogràfics: moviments pictorialistes
En aquest article parlarem d’aquells moviments que, partint d’uns o altres pressupostos teòrics o ideològics, van lluitar perquè la fotografia fos reconeguda com un art, juntament amb la pintura, el gravat i l’escultura.
Imatges dels telescopis espacials
Els telescopis espacials s’assemblen molt a les càmeres, però també hi ha importants diferències. Vegem, a més, d’on surten les espectaculars imatges que estan apareixent als mitjans aquests mesos.
Les lliçons dels mestres
A cops una imatge és millor que mil paraules, però les paraules dels mestres ens poden fer veure la llum.
Sergio Larraín, ‘El rectángulo en la mano’
Una mirada en profunditat de l’obra de Sergio Larraín, amb fotos comentades per companys del Fotoclub aportant la seva visió personal.
Fotografia d’ocells I: com etiquetar les fotografies d’ocells
Fotografiar els ocells requereix coneixement de les aus i paciència per capturar-ne imatges, tal com ens explica l’autor d’aquest article.
Ocells en vol
En aquest article trobareu les indicacions tècniques per obtenir bones fotografies del vol dels ocells.
La fotografia moderna (1910-1940)
Som a les primeres dècades del segle XX i el món de la fotografia experimenta canvis profunds. Veurem com, a poc a poc, es deslliga dels corrents pictòrics que li eren exemple, per assajar noves maneres de fer fotografia cercant una essència pròpia.